gora



Poprzednia strona

Powrót na stronę główną

Następna strona


Unia Europejska a Ochrona Środowiska - szkolenie uczniów kl. VI przeprowadzone przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego Częstochowa RZDR Myszków

 

W dniu 14 marca 2001r zaprosiłam panią mgr inż. Beatę Fąfera na zajęcia przyrodnicze z zakresu ochrony środowiska w klasie VI. Celem zajęć było zapoznanie uczniów z koniecznością ochrony środowiska we współczesnym świecie. Szkolenie przebiegało w zakresie następujących tematów: środowisko i żywność.

ŚRODOWISKO 

  • Przyczyny drastycznego ubożenia flory i fauny oraz krótka informacja dotycząca historii ochrony przyrody i środowiska.

  • Produkcja śmieci, segregowanie odpadów, recykling oraz procesy biodegradacji /przykłady długości procesów rozkładu/.

  • Skażenie gleb, metale ciężkie, środki ochrony roślin, substancje żrące.

  • Skażenie wód powierzchniowych i wgłębnych, deficyt wody, zużycie w różnych dziedzinach życia i działalności człowieka.

  • Smog, zły i dobry ozon, freony, efekt cieplarniany.

  • Metody rozpoznawania i oznaczania skażeń - np. test tytoniowy, porosty, rośliny wskaźnikowe.

  • Przyczyny skażeń oraz możliwości ochrony, zapobiegania i, przeciwdziałania.

ŻYWNOŚĆ 

  • Rolnictwo - możliwości zagrożeń / np. środki ochrony roślin , nawozy, BSE/.

  • Dodatki do żywności, przetwórstwo.

  • Przechowywanie.

Uczniowie po szkoleniu:

  • znają potrzebę segregowania śmieci.

  • potrafią racjonalnie wykorzystywać wodę.

  • wiedzą co to jest efekt cieplarniany.

  • wiedzą jak przechowywać żywność. 

Do Góry


Poprzednia strona

Powrót na stronę główną

Następna strona